woensdag 5 juni 2019

Woensdag 5 juni, zestiende vakantiedag 2019

Om 10.00 gaan m'n oogjes open, tja het was ook een lange dag/nacht. ik wacht tot 11.00 en dan wordt Dea vanzelf wakker. 



Om 12.00 zijn we gereed te vertrekken, we gaan een klein ommetje maken want ik heb op 36 kilometer een LPG station gevonden en die zijn nu eenmaal dun bezaaid in Noorwegen en het is ondertussen 6 dagen gelden dat we de tank gevuld hebben. Om 13.00 is de tank weer vol en er ging toch 11 liter in, dat is geen probleem want we kunnen totaal 23 liter LPG kwijt en we hebben nog een lichtgewicht BP gasfles bij ons met 10 liter. Maar goed we staan bijna alleen maar vrij en je moet er niet aan denken dat je geen gas meer hebt. De nachten zijn echt te fris om zonder kachel door te komen en als je vrij staat werkt de koelkast ook op gas. Maar we zitten weer vol.



Het volgende probleem is het volle toilet deze is vanmorgen gaan branden met de mededeling dat hij graag geleegd wil worden. Tot nu toe konden we hier in Noorwegen eigenlijk elke keer binnen enkele tellen een plaats vinden waar je legaal je toilet kan legen, maar op een of andere manier zit dit vandaag een beetje tegen.
we maken enkele overbodige stops met de gedachte dat we daar wel kunnen lozen maar slaan 3x de plank mis. Op de laatste plaats blijven we staan voor de lunch, een prachtige parkeerplaats met oneindig uitzicht door de bergen. Na de lunch tuffen we voor we zijn ondertussen al 1.5 uur onderweg maar hebben net 68 kilometer afgelegd.



Uiteindelijk rijden we om 14.00 een camping op waar we service kunnen verlenen, kost maar 50 Noorse kronen maar dan zit het water weer vol de vuilwatertank weer leeg en we kunnen hier het toilet legen. Dat geeft toch wat rust als je nog een dag voor je hebt en van plan bent om weer vrijstaand te eindigen.



Onderweg wordt er weer druk aan de weg gewerkt en we worden weer stil gezet, het begint te wennen we wachten rustig en na een kleine 10 minuten mogen we weer onder begeleiding volgen. niet veel later herhaald zich hetzelfde ritueel. En we schieten eigenlijk maar niet op. We plannen even een stop in om contact te maken met Stompetoren daar kwam belangrijk bezoek langs en via appen duurt het meestal langer dan elkaar gewoon even aan de lijn te hebben. 



We tuffen weer verder en worden voor de derde keer stil gezet, we waren de eerste auto en ons werd direct duidelijk gemaakt dat we minimaal 20 minuten moeten wachten. Ik pak direct de vliegenspray en een opstapje en begin het voorruit schoon te maken. Dea maakt onderweg namelijk alle foto's vanaf de bijrijdersstoel maar is daar mee gestopt omdat het een grote zwarte veeg aan het worden is. We wachten rustig op ons buurt en als we eindelijk mogen volgen is het eerste wat we doen een parkeerplekkie zoeken om te gaan eten. Het namelijk ondertussen 19.00 en de hoogste tijd om iets warms binnen te krijgen.

we hebben dan 250 kilometer gereden en dat schiet niet op. We zitten op krap 37 kilometer per uur, tjaaa zo zijn we nog wel een paar dagen onderweg. We staan op een fantastische plek met een fenomenaal uitzicht rondom en besluiten na het eten even te gaan liggen. De kilometers zijn er niet veel maar we zijn al wel weer 7 uur onderweg. Genoeg is genoeg.

Na een uur woelen kruip ik toch uit bed om nog maar eens naar het toilet te gaan, achter me hoor ik ben je ook wakker? Wil je weer gaan rijden??? we gaan er weer uit drinken een heerlijke bak koffie en maken de boel weer gereed om te gaan rijden. om 21.30 starten we de motor en we zijn weer op weg. We hebben prachtig weer en maken meters bij de vleet.

We draaien een pasje op met 7% klimmen het motortje ronk tevreden. Als we boven zijn hebben we de zonnebrillen nodig zo sterk schijnt de zon nog. We beginnen de afdaling en langzaam loopt de snelheid op af en toe een beetje bij remmen en hup de volgende bocht. Dan uit het niets moet ik vol in de ankers alles in de camper begint te schuiven en we komen tot een stop. tjoew muskie dat was op het nippertje een moeder eland met jong zijn even bezig met oversteken en we staan op nog geen 2 meter van ze stil.



Zo snel als kan pakken we mobiels en camera's om alles vast te leggen. Noe maak je niet druk we zijn weer wakker hahahahah.
we vervolgen onze reis en binnen 20 minuten zet ik de camper opnieuw stil, de eerste kudde rendieren spotten we en we proberen alles vast te leggen.



weer een kleine 20 minuten later moten we weer stoppen een heel grote kudde rendieren verspert de totale weg mannen vrouwen en kinderen lopen heen en weer over de weg alsof deze er niet is, we filmen fotograferen en genieten tjonges wat is dit gaaf zeg.  


Maar goed aan alles komt een einde achter ons komt een vrachtwagen aan gedenderd en vanaf een afstand trek deze even een luchthoorn open, binnen enkele seconden vliegen de rendieren naar 1 kant van de weg en verzamelen zich daar tussen de bomen op een weide. we kunnen weer verder.

Zo snel als kan zet ik de camper even aan de kant zodat jantje ongeduld kan passeren. We kijken elkaar aan en lachen ons kapot van wat we allemaal meemaken deze avond/nacht.

Zo vervolgen we onze weg en zien op afstand nog diverse kuddes rendieren en spotten ook nog enkele elanden. Wat een avontuur is dit zeg.



Het blijft licht en om 01.00 klimmen we een berg op, als we boven zijn is het licht zo fel dat ik en een zonnebril en m'n zonneklep nodig heb om iig de weg nog te zien. Zo tuffen we nog even door het is 01.45 als we een mooie parkeerplaats vinden om de boel aan de kant te zetten en er mee te stoppen.



Dit was zo een bijzondere dag dit vergeet je je leven niet. Weer moet ik Joke Benschop bedanken die op een reactie van mij op haar blog reageerde met de opmerking dat hun ook veel 's nachts reden om zoveel mogelijk wild te spotten, nou dit is gelukt en hoe.

We weten in vierenhalf uur meer kilometers te rijden dan vandaag overdag we rijden nu 270 kilometer.

Het weer vandaag was licht bewolkt met een maximum temperatuur van 22 graden.
Totaal gereden kilometers 520.

We schieten op Noordkaap here we come.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten